Startup Oxford PV oznámil vytvorenie jedinečného fotovoltického modulu, ktorý dosiahol nový svetový rekord v účinnosti. Tento tradičný rezidenčný modul s plochou 1,6 m² a hmotnosťou 25 kg pozostáva zo 60 článkov na báze perovskitov zabudovaných do kremíka.

Rekordná účinnosť vďaka perovskitom

Oxford PV zdôrazňuje, že tento úspech by nebol možný bez použitia perovskitov v konštrukcii. Perovskitové materiály, kombinované s kremíkom v tandemových článkoch, umožnili prekonať laboratórne účinnosti na úrovni viac ako 30 %. Nový fotovoltický modul dosahuje účinnosť až 26,9 %, čo je najvyššia hodnota dosiahnutá v komerčne dostupných paneloch. Pre porovnanie, dnešné bežne dostupné panely majú účinnosť okolo 22 %.

Detailný dizajn a konštrukcia

Rekordný dizajn modulu od Oxford PV je tradičný rezidenčný modul s plochou 1,6 m² a hmotnosťou 25 kg. Modul obsahuje 60 perovskitových článkov zabudovaných do kremíka. Táto tandemová konfigurácia umožnila dosiahnuť výrazne vyššiu účinnosť v porovnaní s bežnými solárnymi panelmi na trhu.

Budúcnosť solárnej energetiky

„Tento úspech nadväzuje na našu predchádzajúcu účinnosť 25 % pre modul priemyselnej veľkosti, o ktorej sme informovali v januári 2024. Tím už desať rokov demonštruje potenciál perovskitov na kremíkových tandemových solárnych článkoch a popritom stanovuje a prekonáva rekordy v účinnosti. Teraz podnikáme ďalšie kroky, aby sme túto vysokoúčinnú solárnu technológiu zaviedli do komerčného použitia a podporili tak našu víziu plne elektrickej budúcnosti,“ uviedol technologický riaditeľ spoločnosti Oxford PV Chris Case.

Tento úspech startupu Oxford PV naznačuje sľubnú budúcnosť pre solárnu energetiku. Vyššia účinnosť solárnych panelov znamená, že menej panelov je potrebných na dosiahnutie rovnakého výkonu, čo môže výrazne znížiť náklady a zvýšiť dostupnosť solárnej energie pre domácnosti a podniky.

Vďaka inováciám ako sú tieto, môžeme očakávať, že solárna energia bude čoraz dôležitejším zdrojom obnoviteľnej energie v boji proti klimatickým zmenám a znižovaní závislosti na fosílnych palivách.